Pirkko Kauhanen

PirkkoLähettimme Pirkko Aasiassa

Seurakuntamme lähettinä on vuodesta 1989 toiminut Pirkko Kauhanen. Ennen kentälle lähtöä hän toimi Suomessa lastenhoitajana, lastentarhanopettajana ja erityisopettajana. Koulutus lasten alalle ja vankka työkokemus ovat olleet korvaamaton apu lähetyskentän moninaisissa haasteissa.

Pirkko tuli uskoon vuonna 1980, jolloin hän toimi Porin kaupungin Kaanaan päiväkodin johtajana. Hän perusti tuon päiväkodin kaupungille 1979. Jumalalla olikin hänen elämänsä varalle suunnitelma, joka tuli ilmi tammikuussa 1982, jolloin Pirkko täyttyi Pyhällä Hengellä. Jumala puhui, että eräänä päivänä hän lähettäisi tytön kiinalaisten pariin kertomaan Jumalan rakkaudesta.

Tuosta kutsuhetkestä kului vielä 7 vuotta ennen kuin Pirkko lähti ensimmäiselle työkaudelleen Taiwaniin 1989 Kristiinan ja Vaasan Helluntaiseurakuntien lähettämänä. Hän muutti Isojoelle syksyllä 1983 ja liittyi Kristiinan Helluntaiseurakuntaan.
Nuo edeltävät 7 vuotta olivat valmistautumisaikaa, johon kuului raamattuopiston ja lähetyskurssin käynti, palvelua seurakunnassa ja opettajan viran hoitamista sekä vuosia Englannissa kieltä opiskellen 1988.

Lähetyskentälle
Maaliskuun 6. 1989 Pirkko suuntasi kohti Taiwania. Siellä hän opiskeli kiinankielen ja auttoi paikallisen seurakunnan työssä kahdeksan vuoden ajan. Sai myös kiinalaisen nimen Huang Ai Hua. Nimi tarkoittaa: Keltainen Rakastaa Kiinaa. Mikä voisikaan olla parempi nimi. Taiwan oli myös valmistuspaikka kohti lopullista päämäärää.

Vuonna 1997 häntä pyydettiin kehitysyhteistyöhankkeiden koordinaattoriksi Kiinaan Yunnanin maakuntaan. Niimpä hän sai muuttaa kutsumuksensa maahan saman vuoden elokuussa. Siitä käynnistyi mittava viisivuotinen työkausi Suomen Ulkoministeriön ja FIDA:n (entinen LKA) tehtävissä. Sinä aikana rakennettiin köyhääkin köyhimmille vähemmistöheimoalueille 11 peruskoulua ja koulutettiin kakki niissä toimivat opettajat. Hankkeisiin kuului myös maanviljelijöiden ja äitien kursseja, joilla Pirkko myös opetti vähän. Lisäksi hankkeisiin kuului pari siltaa ja kastelukanavien rakentaminen. Lisäksi tohtori Jukka Harjula koulutti paljasjalkalääkäreitä hankkeen puitteissa ja toimi alussa koko työn avaajana.

Vuonna 1998 Pirkko alkoi myös auttaa China Care Internationalin hankkeiden koordinaattorina sekä Yunnanissa että Tiibetissä. Koulutusprojektien lisäksi niihin kuului klinikoiden rakentamista ja paljasjalkalääkäreiden koulutusta. Tiibetissä myös kymmenet kylät saivat puhtaan juomaveden projektien kautta. Lisäksi tuhannet lapset pääsevät kouluun ja tuhannet sairaat inhimillisen matkan päähän saamaan hoitoa. Hän muutti 2002 asumaan Hong Kongiin. Projektityö laajeni myös Guangxin maakunnan alueelle 2003, jossa koulutus- ja vesiprojekteja.

Mitä tänään?
Tänä päivänä Pirkko toimii China Care Internationalin alaisuudessa. Järjestö on kansainvälinen ja sen pääpaikka on Hong Kongissa. Suomen päässä yhteistyöjärjestönä on Avainmedia. Tämän hetken hankkeisiin kuuluu mm. 2006 vuoden alussa alkanut vammaisprojekti eteläisen Kiinan Guangzhoun kaupungissa. Se on Suomen Ulkoministeriön ja Avainmedian yhteishanke ja kohdistuu nuoriin kehitysvammaisiin. Syyskuussa 2006 otettiin käyttöön uusi kurssikeskus, jossa koulutetaan kehitysvammaisia nuoria mielekkääseen, itsenäiseen elämään ja annetaan myös työhön valmentavaa koulutusta. Projektissa koulutetaan koulussa toimivia opettajia ja valmistetaan opetussuunnitelmaa. Lisäksi avataan neljä perhekotia. Guangzhoussa toimimme yhdessä paikallisen Huiling-järjestön kanssa.

Vammaistyö Kiinassa on hyvin uraauurtavaa. Monin paikoin köyhillä alueilla ei edes ns. normaalilapset pääse kouluun saatikka sitten kehitysvammaiset. Työ kehitysvammaisten parissa on myös tuttua Pirkolle. Perustihan hän erityiskoulun Isojoelle ja oli siinä johtajaopettajana vuosina 1983 -1988. Nuo kokemukset hän on saanut laittaa käytäntöön tätä hanketta koordinoidessaan Kiinan päässä.

Lisäksi Pirkko on mukana koko Kiinaa käsittävässä opettajien koulutusprojektissa, joka on kovaa vauhtia kansainvälistymässä ja vie häntä Kiinan lisäksi muualle päin maapalloa.

Jumalan rakkautta voi osoittaa monin tavoin. Yksi parhaimmista on auttaa niitä, jotka eivät itse voi itseään auttaa, kuten lapset ja vammaiset. Koulutus on myös se, minkä kautta tulee kestävää kehitystä ja pysyvimmät tulokset.

Matteus 25: 40 “Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”. (Jeesus)

Pirkko Kauhanen